Ukrainast pääses liikuma veel neli viljalaeva

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Malta lipu all seilav kaubalaev Rojen oli teine viljalaev, mis sai 22. juulil Venemaa ja Ukraina vahel sõlmitud kokkuleppe alusel võimaluse lahkuda Ukraina Tsernomorski sadamast. 13 000 tonnise viljalastiga Rojen suundub Ühendkuningriiki, 7. augustil sõitis laev läbi Bosphoruse väina (fotol). EPA/ERDEM SAHIN
Malta lipu all seilav kaubalaev Rojen oli teine viljalaev, mis sai 22. juulil Venemaa ja Ukraina vahel sõlmitud kokkuleppe alusel võimaluse lahkuda Ukraina Tsernomorski sadamast. 13 000 tonnise viljalastiga Rojen suundub Ühendkuningriiki, 7. augustil sõitis laev läbi Bosphoruse väina (fotol). EPA/ERDEM SAHIN Foto: ERDEM SAHIN

Eile lahkus Ukraina Musta mere sadamatest veel neli kaubalaeva kokku peaaegu 170 000 tonni teravilja ning muude toidukaupadega.  

Veel nelja kaubalaeva lahkumist Ukraina sadamatest kinnitasid nii Ukraina kui Vene-Ukraina vahelist lepet vahendanud Türgi ametiisikud, teatas Reuters. ÜRO ja Türgi ametnike vahendusel eelmisel kuul sõlmitud kokkuleppe eesmärgiks on võimaldada Ukrainast väljuda Musta mere sadamatesse sõja tõttu lõksu jäänud viljalaevadel. 

Ukraina infrastruktuuriministri Oleksandr Kubrakovi sõnul on kavas saadetisi suurendada. «Liigume vähehaaval suuremate mahtude poole. Plaanime lähiajal tagada sadamate võimekuse käidelda vähemalt sada laeva kuus,» ütles minister. Selleks tahab Ukraina avada ka Pivdennõi sadama, mis võimaldab lastida vähemalt kolm miljonit tonni kaupu kuus, teatas ta oma sotsiaalmeediakontol. 

Istanbulis asuva viljaekspordi koordineerimiskeskuse (JCC) kinnitusel on loa Ukrainast viljakoormaga lahkumiseks saanud veel viis laeva - neli laeva viivad Odessa ja Tsernomorski sadamatest välja 161 tuhat tonni toiduaineid ning üks laev sai loa siseneda Ukrainasse viljakoorma peale võtmiseks.

Enne Venemaa rünnakut Ukrainale moodustas Vene ja Ukraina eksport Musta ja Aasovi mere sadamatest kokku ligikaudu kolmandiku kogu maailma nisukaubandusest. Sõja tõttu jäi Ukraina sadamatesse lõksu ligi sada kaubalaeva koos kokku paari tuhande meremehega. Suur osa välismaalastest meeskonnaliikmetest õnnestus laevafirmadel kolmandate riikide kaudu Ukrainast siiski evakueerida.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles