Vene laev toimetas Krimmi lähistele Süüriast pärit relvasaadetise (6)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Vene kaubalaev Sparta II läbis Bosporuse väina Istanbulis 14. augustil 2022. REUTERS/Yoruk Isik
Vene kaubalaev Sparta II läbis Bosporuse väina Istanbulis 14. augustil 2022. REUTERS/Yoruk Isik Foto: YORUK ISIK

Iisraeli satelliitvaatlusfirma sõnul on Venemaa toimetanud Süüriast Mustal merel Krimmi lähedal asuvasse Venemaa sadamasseS-300 õhutõrjerakettide patarei, et ilmselt üritada tugevdada oma õhutõrjet sõjas Ukrainaga.

Iisraeli ettevõte ImageSat International (ISI) jäädvustas pilte, mis näitavad, et S-300 õhutõrjepatarei oli Süürias Masyafis oma kohal aprillis, satelliidid jäädvustasid tühja koha, mis jäi samasse maha 25. augustil pärast relvastuse Tartouse sadamasse saatmist, kirjutas Reuters.

Teistel fotodel olid õhutõrjepatarei komponendid jäädvustatud 12. ja 17. augusti vahel Tartouse sadamas. 20. augustiks olid need kadunud ja ISI jõudis järeldusele, et need viidi üle Venemaa laevale Sparta II, mis väljus Tartousist ning suundus Mustal merel Krimmi lähedal asuvasse Venemaa sadamasse Novorossiiskisse.

Refinitiv Eikoni andmed näitavad, et Sparta II jõudis Novorossiiskise Dardanellide väina kaudu Türgis. Venemaa kaitseministeerium keeldus kommentaaridest. Venemaa on säilitanud sõjalise kohaloleku Süürias alates 2015. aastast, mil riik sekkus Süüria presidendi Bashar al-Assadi poolel sealsesse kodusõtta. Kui õhutõrjepatarei üleandmine kinnitust leiab, viitab see Venemaa märkimisväärsele sammule õhutõrje tugevdamiseks Ukraina rinde lähedal, kus Venemaa väed on viimastel nädalatel saanud mitmeid kahjustavaid rünnakuid.

Ühes sellises rünnakus hävis sel kuul Krimmi lennuväebaasis toimunud plahvatuses kaheksa Venemaa lahingulennukit. Ukraina on keeldunud kommenteerimast, kas ja kuidas ta rünnakud korraldas.

ISI pildid näitasid, et S-300 patarei radaridetailid viidi samast Masyafi baasist eraldi Süüria rannikul põhja pool asuvasse Khmeimimi õhuväebaasi. Ettevõtte analüütikud ütlesid, et nende hinnangul ei sobi radari suurus ja kaal meritsi vedamiseks ning võib nõuda õhutransporti Iljušin-76 lennukiga Khmeimimist tagasi Venemaale.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles