Gibraltari lähedal murdus kaubalaev pooleks, kardetakse keskkonnakatastroofi

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kaubalaev OS 35 sai esmaspäeval kokkupõrkes LNG tankeriga vigastada ning on nüüd pooleks murdumas
Kaubalaev OS 35 sai esmaspäeval kokkupõrkes LNG tankeriga vigastada ning on nüüd pooleks murdumas Foto: David Parody / SWNS

Kokkupõrkes LNG tankeriga vigastatud kaubalaev on pooleks murdumas, meeskond on laevalt evakueeritud ja ametnikud valmistuvad reostusega võitlema. Laeval on 400 tonni naftat ja diiselkütust. 

Tuvalu lipu all seilav kaubalaev OS 35 ja ankrul seisnud laadungita LNG tanker Adam LNG põrkasid kokku esmaspäeval, kui OS 35 oli lahkumas Gibraltari sadamast. Kaubalaev sai tõsiseid vigastusi, kuid jäi esialgu pinnale. Laev pukseeriti ja ankurdati Catalan Bay madalasse vette, kus uppunud vööriosa toetub liivasesse merepõhja. 

Nüüd on laeva kere hakanud kaheks murduma ning ametnikud kardavad tõsist keskkonnakatastroofi.  24 laeval olnud meeskonnaliiget on laevalt evakueeritud. Laevakere osad ei ole teineteisest eraldunud, kuid katsed kütuseid laevast välja pumbata pole seni õnnestunud. Laeval on 183 tonni raskekütust, 250 tonni diiselkütust ja 27 tonni määrdeõlisid. Laeva inspekteerinud tuukrite sõnul oli laevakeres tüürpoordi poolel kümne meetri pikkune ja nelja meetri kõrgune rebend. 

Seni lekkinud kütuse- ja õlikogused ei ole suured. OS 35 on ümbritsetud reostustõrjepoomidega ning ametnikud jälgivad olukorda, kuid reostusoht on tõsine. 

Kokkupõrke põhjuseid ei ole avalikustatud, LNG tanker ohtlikke vigastusi ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles