Gibraltari lähedal purunenud laevast hakkas kütust merre lekkima

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Uppumise vältimiseks Catalan Bay madalasse osasse pukseeritud, kuid pooleks murdunud kaubalaeva OS 35 vrakist hakkas naftat lekkima.
Uppumise vältimiseks Catalan Bay madalasse osasse pukseeritud, kuid pooleks murdunud kaubalaeva OS 35 vrakist hakkas naftat lekkima. Foto: Nono Rico/Europa Press

Esmaspäeval kokkupõrkes vigastada saanud ning uppumise vältimiseks Gibraltari sadama lähistel madalasse vette pukseeritud kaubalaeva vrakist hakkas naftasaadusi lekkima. Ametnikud jätkavad jõupingutusi kütuse laevast välja pumpamiseks.

Purunenud ning osaliselt uppunud kaubalaeva OS 35 vrakist lekib Gibraltari idaranniku lähedal Vahemerre raskekütust, teatas portaal GCaptain. Kokku oli laeva pardal õnnetuse hetkel 400 tonni erinevaid naftasaadusi, millest seni on lekkinud vaid väike osa. 

Hispaania ja Gibraltari päästeametnike jõupingutused kütuste ja õlide vrakist välja pumpamiseks pole seni tulemusi andnud, kuid päästjad on suutnud suurema osa laeva tankide täite- ja ventilatsiooniavadest sulgeda. Laev on piiratud õlitõrjepoomidega ning merre lekkinud naftat koristatakse jooksvalt. 

Täna tuvastatud suurema lekke põhjuseks on laevakere pooleks murdumine. OS 35 sai esmaspäeval kokkupõrkes LNG-tankeriga tüürpoordi kümne meetri pikkuse ja nelja meetri pikkuse rebendi, mis hakkas järjest suurenema. 

Gibraltari sadamavõimude kinnitusel jätkatakse pingutusi õlide ja kütuste vrakist välja pumpamiseks ning rahulik ilm on päästjate tegevust seni soosinud. Vrakk on kaldale ohtlikult lähedal ning suurem leke ohustaks nii Gibraltari kui Hispaania Andaluusia rannikut.

Gibraltari sadam jääb muule laevaliiklusele suletuks teadmata ajani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles