Vormsi sadama laiendus suurendas sadama mahutavust üle kahe korra

Copy
Sviby sadam Vormsil pärast süvendus- ja laiendustöid
Sviby sadam Vormsil pärast süvendus- ja laiendustöid Foto: Peeter Saar

Sviby väikelaevade sadam Vormsi saarel on süvendatud ja laiendatud, varasema 22 kaikoha asemel mahub pärast sadama mereala süvendamist sadamasse ligi 50 väikelaeva. 

Nüüd on jahisadamas kaks ujuvkaid, lisandus 39 meetri pikkune täisbetoonist ujuvkai käimispoomidega. Kai lõunaküljes on kolm, põhjaküljes 2,5 meetrit vett. «Igati sobilik suuremate aluste jaoks,» ütles Rohuküla ja Sviby sadamakapten Peeter Saar.

Betoonkai sise- ehk põhjakülg jäetakse terves pikkuses pardaga sildumiseks, et ka suuremad alused saaksid suvisel ajal lõunatuulte eest kaitstud kaikoha. Vana, betoonujukitel puidust kai, varustati torupoomidega. «Nii, et igal kaatril-paadil on oma lahter,» selgitas Saar.

Süvendamise käigus merest välja tõstetud pinnasega täideti sadamast põhja poole jäävat külge, nii et Vormsi kasvas suuremaks. Peeter Saar ütles, et kui värskelt tekkinud kinnistuosa ära kuivab, see tasandatakse ja võetakse kasutusse. Renoveeritud sadama ametlik taasavamine lükkub tema sõnul aga järgmise hooaja algusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles