Tallinn võõrustab Tall Ships Races 2024 regatti 1,7 miljoni euroga

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Pilt 2017. aasta Tall Ships Races ürituselt Turu sadama reidil Soomes
Pilt 2017. aasta Tall Ships Races ürituselt Turu sadama reidil Soomes Foto: Roni Lehti/AFP

Tallinna linnavalitsus esitas volikogule ettepaneku sõlmida Tallinna linna ja Tall Ships Races (TSR) International Limited vahel võõrustava sadama leping, mille kohaselt on Tallinn üks TSR 2024. aasta regati sadamatest. Regati võõrustamine läheb maksma 1,7 miljonit eurot. 

«Tänasel linnavalitsuse istungil otsustati, et linnapea Mihhail Kõlvart allkirjastab Tallinna nimel võõrustava sadama lepingu Ühendkuningriikide ettevõttega Tall Ships Races International Limited, kes omab The Tall Ships Races 2024 korraldamise õigusi. Otsuse peab veel heaks kiitma Tallinna Linnavolikogu,» ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev Postimehele.

Tallinn sõlmib lepingu üldjoontes samadel tingimustel, mis 2018. aastal sõlmitud leping 2021 aastal toimuma pidanud regati võõrustamiseks, seisab linnavalitsuse eelnõu seletuskirjas. Lisandunud on vaid meetmed, mis arvestavad ürituse ärajäämisega koroona tõttu. Lisaks tehakse Tallinnale korraldamisõiguse tasust soodustus 25 protsenti. Võõrustava sadama leping allkirjastatakse ingliskeelsena ning lepingu ingliskeelne versioon on ülimuslik mistahes tõlke suhtes. TSR merefestivali korraldamiseks on Läänemere sadamalinnade seas tihe konkurents vaatamata sellele, et korraldamisõiguse tasu on vähemalt 156 500 naelsterlingit ning korralduskulud on keskmiselt 2-5 miljonit eurot. Vastavalt Tallinna kandideerimistaotlusele on Tallinna TSR 2024 eelarveks kavandatud 1 700 000 eurot.

Algselt 2021. aastal toimuma pidanud regatt lükati edasi, kuna koroonaohu tõttu keeldusid soomlased regatti vastu võtmast. Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev tõdes aasta tagasi, et ehkki otsus suursündmus edasi lükata sündis raskelt, õnnestus selle asemel korraldada Tallinnas uhke lootusega, et 2024. aasta The Tall Ships Races regatt saab siiski meie pealinnas toimuda. Nüüd on korraldajad selle otsuse kinnitanud. 

«The Tall Ships Races regati näol on tegemist suurejoonelise ja haarava mereüritusega, mida ihkab võõrustada iga merelinn, mistõttu oleme regati ametlikuks sadamaks saamise nimel aastaid järjepidevalt tööd teinud ja võime nüüd kindlad olla saabuva erakordse sündmuse õnnestumises,» tsiteeris pressiteade Belobrovtsevi sõnu.

The Tall Ships Races on pikaajalise traditsiooniga rahvusvaheline avamere õpperegatt, mille eesmärk on kaasata ja õpetada noori ning juhtida tähelepanu merekeskkonna hetkeolule ja loodussäästlikkusele, 2024. aastal toimuv TSR sõit on 65. regatt.

Laevastiku meeskonna liikmetest on vähemalt pooled erinevatest riikidest pärit 15–25-aastased noored, kes on oma kodumaal välja valitud sadade soovijate seast ning kellest nii mõnigi on tegemas oma elu esimest meresõitu. Tavapäraselt osaleb The Tall Ships Races Läänemerel toimuvatel regattidel vähemalt sadakond purjelaeva ja purjekat. Laevastiku suurimad on üle saja meetri pikkused ja mitmemastilised purjelaevad, mis tavaliselt kuuluvad merekoolidele või sõjaväele. Professionaalsed meremehed on selles laevastikus ühtlasi ka noorte purjeõppurite õpetajateks. Kõige esimene The Tall Ships Races regatt toimus 1956. aastal Torquayst (Suurbritannia) Lissaboni (Portugal) ning toonasest sündmustest võttis osa 20 suurt purjelaeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles