Naissaare elanikud rajasid saarele Eesti esimese kogukonnatankla (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy

Naissaarel avati esimene tankla saare ajaloos. Ühtlasi on tegemist esimese kogukonnale kuuluva tanklaga Eestis, mille rajamise algatasid ja viisid ellu kohalikud elanikud. Tanklat opereerib Alexela.

30. septembril avas Naissaare kogukond saare sadamas esimese tankla. Ainulaadseks teeb selle tankla asjaolu, et tankla rajas mittetulundusühing Naissaarlaste Kogukond.

Naissaare saarevanem Toomas Luhaäär ütles, et tanklat on Naissaare elanikud igatsenud läbi kogu saare ajaloo. Seni on tulnud bensiin ja diislikütus paatidega kohale tuua ja kanistritega saarele kanda. Kütust vajavad saare elanike autod, mootorrattad, traktorid ja muu tehnika ning muidugi veesõidukid, millega saare elanikud mandriga ühendust peavad või kalastamas käivad. Ka elekter toodetakse saarel peamiselt vedelkütusel töötavate generaatorite abil. 

«Viimase seitsme aasta jooksul olen käe otsas saarele tassinud kaks tonni bensiini,» arvutas Luhaäär. «Minu poolt jääb see number küll nimetamata,» nentis samuti saarel tegutsev dirigent Tõnu Kaljuste, «väga-väga palju. Oleks 20 aastat tagasi teadnud, et keegi kunagi küsib, oleks hakanud arvet pidama. Naissaarel tuleb elu alustades alustada mitte nullist vaid allpool nulli.»

«Me oleme teel 21. sajandisse. Mõne asjaga aga alles 20. sajandi esimeses pooles,» hindas Naissaare eluolu saarevanem ja loetles, mida Naissaarel ei ole: elektrit, veevärki, püsivat mobiililevi ja internetti, maanteid, tänavaid, kauplust, pangaautomaate, pakiautomaate. «Sadama renoveerimine Saarte Liinide poolt oli esimene samm tsivilisatsiooni. Tankla on nüüd teine,» arvustas Tõnu Kaljuste. Luhaäär ütles, et kogukonna järgmine suur projekt saab tõenäoliselt olema sadama parkla rajamine ja sadama ümbruse korrastamine. 

Kaljuste ütles, et just üsna täpselt neil päevil saab tal täis 20 aastat Naissaarel ning esitas sel puhul Naissaare sadamakõrtsi terrassil Naissaarele pühendatud isamaalise laulu. Kui Naissaare hingekarjasena tegutsev Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göransson oli tankla avamisel oma saatesõnad ja pühakirjakoha ära lugenud, pühitses Kaljuste saare uue energialätte sisse omapoolse regilauluga. 

MTÜ Naissaarlaste Kogukond loosis saare elanike vahel välja kaks kanistrit. Naissaare kogukonna üks eestvedajaid Ivar Valdmaa ütles, et vanamoodne metallkanister on Naissaare kütusemajanduse sümbol läbi aastakümnete, mistõttu on tähenduslik, et just nendesse kanistritesse tangivad naissaarlased uuest tanklast esimese bensiini. 

«Kanistrid on MTÜ poolt, kütuse paneb sisse Alexela,» ütles Valdmaa loosivõitjaid õnnitledes. Tankla avamise tseremoonial tervitasid saart uue energialahenduse puhul ka sadamapidaja Saarte Liinid sadamakapten Jaanus Jürivete ja Viimsi valla merendusspetsialist Raul Ilisson. 

Alexela juht Heiti Hääl ütles tankla avamisel, et see on esimene kogukonnale kuuluv tankla Eestis, ning Alexela osutab seal vaid teenust. Naissaare püsielanikele antakse välja sooduskaardid, millega on kütus neile alati tavahinnast kümme senti odavam.  

«See on esimene sadam Eestis, mille on rajanud kohalik kogukond läbi mittetulundusühingu. Meie ainult opereerime sadamat, meile kuulub ka makseterminaal, kuid tankla ise on MTÜ oma,» märkis Hääl. Tema sõnul on ka Alexela jaoks tegemist missiooniprojektiga, sest väikesaartel asuvad tanklad ei ole käibe ja kasumlikkuse poolest tavaliste tanklatega võrreldavad. 

«Eesti kokku 26 paadisadamast haldab Alexela 19 ning me teame täpselt, et sellistes kohtades hiigelkäibeid ei tehta, eriti talvel. Aga inimesed peavad oma kütuse kätte saama ja meil on hea meel neid selle juures aidata,» rõhutas Hääl. Ta lisas, et kui Naissaar peaks kunagi saama endale püsiva elektrivarustuse merealuse elektrikaabli näol, pakub Alexela saare elanikele hea meelega ka elektrienergiat. 

Naissaare uue tankla mahutavus on seitse tonni bensiini ja kaheksa tonni diislikütust. Tanklat varustatakse vastavalt vajadusele kütuseautoga, mille saarele toimetamisele aitab erireisi tellimisega kaasa Viimsi vallavalitsus. 

Tankla ehitust aitasid rahastada Riigi Tugiteenuste Keskus, Viimsi Vald ja MTÜ Naissaarlaste Kogukond. 

Naissaarel on:

  • 35 majapidamist
  • 35 generaatorit
  • 45 autot
  • 20 paati
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles