Hispaania konfiskeeris tasumata arvete tõttu oligarhi superjahi

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Superjaht Meridian A, varasema nimega Valerie peeti kinni Barcelona sadamas Hispaanias. Laeva omanikuks peetakse Venemaa kosmose ja kaitseagentuuri Rostec juhti Sergei Chemezovit. REUTERS/Albert Gea
Superjaht Meridian A, varasema nimega Valerie peeti kinni Barcelona sadamas Hispaanias. Laeva omanikuks peetakse Venemaa kosmose ja kaitseagentuuri Rostec juhti Sergei Chemezovit. REUTERS/Albert Gea Foto: Albert Gea

Hispaania kohus otsustas konfiskeerida sanktsioonide tõttu Barcelona sadamas kinni peetud superjahi Meridian A, mille oligarhist omanik lõpetas juunis jahi sadamateenuste ja hoolduse eest tasumise. 

Venemaa kaitsetööstuse konglomeraadi Rostec juhi Sergei Chemezovi Meridian A, mis varem kandis nime Valerie, peeti sanktsioonide tõttu kinni Barcelona sadamas. Kuna omanik lõpetas jahi sadamatasude ja hoolduskulude katmise, otsustas kohus jahi ametlikult arestida. Kohtuotsusest teatas Bloomberg. Taotluse laeva arestimiseks esitas laevatehas MB92, kus alus seisab ning põhjuseks olid maksmata hooldus- ja sadamatasud.

Meridian A on 85 meetri pikkune mootorlaev ning see peeti märtsis sanksioonide alusel kinni, kui laev oli Barcelona laevaremonditehases hoolduses. Chemezovile kehtestati sanktsioonid juba 2014. aastal, kui Venemaa okupeeris Krimmi, ametlikult kuulub alus Chemezovi kasutütrele. 

Sanktsioonide alusel arestitud luksuslikud veesõidukid on osutunud probleemiks kõikides riikides, kus superjahte kinni on peetud. Nende ülalpidamiskulud on nii suured, et kui omanikud kulusid enam katta ei soovi, hakkab jahtide kinni pidamine riikidel ja sadamatel üle jõu käima. Nii on mitmed sanktsioneeritud veesõidukid juba ka oksjonitel müüdud. Samas jätkavad mõnede arestitud superjahtide omanikud oma laevade kulude katmist ka pärast laevade kinni pidamist, näiteks Hispaania sadamates seisvate jahtide Crescent ja Lady Anastasia oligarhidest omanikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles