Soome soolopurjetaja purjekas uppus 450 miili kaugusel Lõuna-Aafrikast

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Soomlasest soolopurjetaja Tapio Lehtinen oma laeval Asteria
Soomlasest soolopurjetaja Tapio Lehtinen oma laeval Asteria Foto: Golden Globe Race

Täiendatud kl 14.20. Soomlane on päästeparves ja elus. 

Lehtineni hädaabimajakas PLB aktiveeriti kell 6.54 UCT aja järgi 450 miili kaugusel Port Elizabethist Lõuna-Aafrikas. Satelliitsideühendust ei ole soomlasega saadud, muud infot temast ei ole. Läheduses asunud laevad asusid teele sündmuskoha poole. 

TÄIENDATUD:
Global Golden Race korraldaja teatas täna pärast keskpäeva sotsiaalmeedia kaudu, et Lehtinen on elus ning temaga on kontakt saavutatud YB3 asukohamääramise- ja sõnumiseadme kaudu. Purjetaja on päästeparves, tal on seljas merepäästeülikond ning ta jõudis kaasa haarata hädaolukordadeks mõeldud ellujäämispaketi toidu, vee ja muu hädavajalikuga. Lehtinen teatas, et tema purjekas uppus ahter ees 5 minuti jooksul ning kuna koos laevaga uppusid tema prillid, on tal tekstisõnumite kirjutamine raskendatud. Päästjad lähenevad sündmuskohale. 

Üksinda ümber maailma purjetamise võistlusel Colden Globe Race (GGR) osalenud Tapio Lehtinen sattus seni teadmata põhjusel merehätta ning saatis hädaabikutse välja personaalse asukohamääramise seadme PLB kaudu. Võistluse korraldajate teatel on osalejate PLB pakitud päästeparve sisse ning see aktiveeriti käsitsi. 

Lehtineni laeva Asteria pardal olev asukohamääramise seade enam signaali ei edasta ning purjetajaga ei ole ühendust saadud ka satelliittelefoni kaudu. 

Võistluse korraldajad on püüdnud ühendust saada piirkonnas viibivate laevadega. Lähim laev, millega ühendust saadi, oli Lehtineni PLB edastatud asukohast umbes 270 meremiili kaugusel ning suundus õnnetuskohale. Lehtinenile lähima GGR osaleja, lõunaafriklase Kirsten Neuschaferi viimane teadaolev asukoht oli Lehtisest 95 meremiili kaugusel edelas, kuid temaga ei ole õnnestunud ühendust saada. India võistleja Abilash Tomy, kellega korraldajad said kontakti, võttis kursi sündmuskohale, kuid tema asub 170 meremiili kaugusel edelas. 

Otsingutöid koordineerib Lõuna-Aafrika Vabariigi merevalvekeskus, sündmuspaigas puhub keskmise tugevusega tuul 15-20 sõlme, lainekõrgus on 3-4 meetrit.  

Regatil osalemise nõuete hulka kuulub muuhulgas ka tänapäevase side- ja navigatsioonitehnika igapäevase kasutamise piirang, kuid hädaolukordadeks on laevad siiski varustatud satelliittelefonide ja GPS-asukoha jälgimise seadmetega. 

Eestlastest on GGR võistlusel osalenud Uku Randmaa, kes saavutas eelmisel regatil kolmanda koha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles