Türgi nõuab 1. detsembrist tankeritelt väinade läbimiseks kindlustust

Copy
Naftatanker Istanbulis liikumas läbi Bosporuse Mustale merele.
Naftatanker Istanbulis liikumas läbi Bosporuse Mustale merele. Foto: Osman Orsal

Naftatarnijad peavad Bosporuse ja Dardanellide läbimiseks tõendama kindlustuse olemasolu, vahendab Bloomberg viitega Türgi transpordiministeeriumile.

See meede võib uute Euroopa sanktsioonide jõustumisel piirata Venemaa naftaeksporti, märgib agentuur.

Uus reegel, millest Türgi on maailma naftatarnijaid hoiatanud, hakkab kehtima 1. detsembril, päev enne seda, kui Euroopa Liit ja Ühendkuningriik kehtestavad kaubavahetusele Venemaaga täiendavad piirangud.

Nii keelavad EL ja Ühendkuningriik alates 5. detsembrist oma ettevõtetel pakkuda transporditeenuseid, aga ka kindlustus- ja finantsteenuseid, kui müüdava Venemaa nafta hind ületab lae, mida pole veel kehtestatud.

Et kindlustus katab kõike alates naftareostustest kuni kokkupõrgeteni, soovib Türgi sisuliselt kaitsta oma vesi, kuid see võib mõjutada ka Venemaalt eksporditava miljonite barrelite nafta voogu, märgib Bloomberg.

Türgi transpordiministeeriumi ringkirja kohaselt peavad laevad, mis veavad naftat läbi väinade, esitama oma kindlustusseltsi kirja, mis kinnitab, et see konkreetne reis ja last on kindlustatud.

Ringkirjas öeldakse, et kui laevad läbivad väinasid kindlustamata, võivad veeteed saada olulist kahju ja liiklus peatuda, kui kindlustamata laev peaks õnnetusse sattuma.

Üle 90 protsendi maailma tankerite kindlustusturust kuulub kindlustusseltside ühingule International Group of P&I Clubs, mis allub Euroopa seadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles