Sanktsioonid algasid ⟩ FT: Türgi lähistel on tekkinud naftatankerite ummik

PM Majandus
Copy
Naftatanker Bosporuse lahes. Pilt on illustratiivne.
Naftatanker Bosporuse lahes. Pilt on illustratiivne. Foto: Mathieu Cellard/SIPA

Naftatankerid moodustasid Türgi ranniku lähedal ummiku Venemaa toornafta sanktsioonide esimesel päeval, kuna Ankara nõudis kõigilt laevadelt uusi kindlustustõendeid, kirjutas Financial Times.

 

Umbes 19 toornaftatankerit ootas esmaspäeval Türgi vete ületamist, teatas artikkel, tuginedes laevamaakleritele, naftakaupmeestele ja satelliitjälgimisteenustele.

Sel nädalal jõustus G7 riikide, Austraalia ja 27 Euroopa Liidu riigi kehtestatud 60 dollari suurune hinnalagi meritsi veetavale Venemaa toornaftale, mis on viimane Lääne meede Moskva karistamiseks Ukraina sissetungi eest.

Kokkulepe lubab Vene naftat transportida kolmandatesse riikidesse G7 ja Euroopa Liidu liikmesriikide, kindlustusseltside ja krediidiasutuste tankeritega ainult siis, kui lasti ostetakse piirhinnaga või sellest madalama hinnaga.

Venemaa ütles esmaspäeval, et lääne hinnalagi tema naftale destabiliseeriks ülemaailmseid energiaturge ning ei mõjutaks tema võimet jätkata oma nn spetsiaalset sõjalist operatsiooni Ukrainas.

Financial Timesi aruande kohaselt ütlesid neli naftatööstuse juhti, et Türgi on meetmete valguses nõudnud uusi tõendeid täieliku kindlustuskaitse kohta kõigilt tema väinades sõitvatelt laevadelt.

Laevad olid heitnud ankrusse Bosporuse ja Dardanellide lähedal, need on kaks väina, mis ühendavad Venemaa Musta mere sadamaid rahvusvaheliste turgudega.

Esimene tanker saabus 29. novembril ja on sellest ajast oodanud, tsiteeris artikkel anonüümsust palunud laevamaaklerit.

Türgi vetes ja selle ümbruses ootavad tankerid on esimene märk sellest, et hinnapiirang võib häirida ülemaailmseid naftavooge lisaks Venemaa ekspordile.

Laevamaaklerite ja TankerTrackers.com andmetel on suur osa Türgi lähedal asuvatel laevadel sisalduvast naftast pärit Kasahstanist. Kasahstani nafta jõuab Venemaa sadamatesse torujuhtme kaudu ja see ei ole Lääne sanktsioonide sihtmärgiks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles